Introductie

Het avontuur van Xprez (staat voor experience) is ontstaan bij het willen creëren en combineren van de juiste,
authentieke en unieke smaaksensaties uit gevarieerde (wereld)keukens!

Een avontuur dat alleen mogelijk is door terug te gaan naar de oorsprong van bepaalde gerechten en tot de ontdekking te komen dat in elke cultuur,
met het gebruik van gevarieerde kruiden & specerijen er gerechten zijn ontwikkeld die de authentieke smaak daadwerkelijk bepalen!

Om deze juiste beleving te krijgen is het noodzakelijk om met de juiste ingrediënten, kruiden, temperatuur, verhitting en bereidingswijze het gerecht te bereiden.

Xprez ontwikkelt met deze kennis, ervaring en vernieuwde technieken de juiste formules om tot de lekkerste gerechten te komen.
Gerechten waarbij de smaken onvergetelijk zijn en de smaakbeleving uniek is!

– Ravi Doerga

Founder – CEO

Het begin

September 2004

Als fijnproever raakte onze CEO Ravi Doerga vaak teleurgesteld als hij ergens Surinaams ging eten en het qua smaak niet klopte. Toen er ook nog eens een rage ontstond in Nederland om Surinaamse gerechten totaal uit verband te trekken en misplaats te presenteren was het hek van dam. Het werd tijd om zelf op ontdekkingsreis te gaan naar de oorsprong van de Surinaamse keuken, de kolonisatie en vermenging van diverse culturen die deze zeer smaakvolle en gevarieerde keuken heeft doen ontstaan.

Zoektocht

Juni 2014

Op de verlaten plantages in de binnenlanden van Suriname zijn in de natuur nog sporen te vinden van de kolonisatie van Suriname. In het museum van de Warappakreek staat een prachtige presentatie van niet inheemse planten, groentes, kruiden, specerijen en vruchten die eigenlijk helemaal niet voorkwamen Suriname. Ze werden (vaak stiekem) meegebracht met de trek van mensen. Dit was de geboorteplaats van de Surinaamse keuken. In de jungle, ver van de bewoonde wereld.

Kruiden & Gerechten

Februari, 2018

Ruim vier jaar na de zoektocht in Suriname en interviews met diverse Hindoestaanse, Javaanse, Chinese en Creoolse ouderen hebben wij een selectie kunnen maken van verschillende smaakcombinaties en receptuur die van generatie-op-generatie werd overgedragen.

Receptuur & Formules

Mei, 2018

Na het vaststellen van alle kruidenmelanges, de bereidingswijze en receptuur zijn wij in Nederland aan de slag gegaan om de formules te ontwikkelen om op grote schaal te kunnen produceren zonder smaakverlies. Onze formules zijn ontwikkeld in GN-standaarden, zodat ze eenvoudig kunnen aansluiten op de wereldwijd gebruikte maatindeling in de kookwereld van restaurants, productie- en cateringbedrijven.

Samenwerking Rational Nederland

Juli 2018

Samen met Rational Nederland Grootkeukentechniek zijn wij aan tafel gaan zitten om onze gerechten, ideeën, kennis en expertise te delen, zodat we met de moderne technieken van nu, de juiste smaken kunnen ontwikkelen met ons receptuur. Met een professioneel team van koks en diverse kooksessies hebben wij geïnvesteerd in de techniek om gerechten uit de Surinaamse keuken te kunnen produceren op grote volumes, zonder de authentieke smaak te verliezen.

Oprichting Xprez B.V.

Oktober 2018

Na jarenlange voorbereiding hebben wij gekozen voor de krachtige formulenaam Xprez, dat een afgeleide is van “experience”! De belangrijkste focus van Xprez Group is om productlijnen te ontwikkelen waarbij de smaakbeleving centraal staat. In de eerste pilot is de Surinaamse keuken uitgewerkt en het merk Suri Xprez ontstaan. Op korte termijn zullen ook uitbreidingen plaatsvinden voor andere exotische- en oosterse keukens.

Lancering Suri Xprez Catering

Januari 2019

Suri Xprez Catering start als full-service cateraar met producten van het handelsmerk “Suri Xprez” in de Nederlandse markt op het gebied van zakelijke- en particuliere evenementen. Alleen al in het jaar 2019 heeft Suri Xprez landelijk meer dan 150.000 mensen kennis laten maken met hun gerechten.

Lancering Cinnabon Xprez

April 2019

Xprez Group gaat een samenwerking aan met Cinnabon Nederland. Als onderdeel van het dessert wordt er een uniek totaalconcept bedacht dat gepersonaliseerde Cinnabons met een “Live Frosting Bar” op locatie presenteert op feestjes als luxe dessert!

Samenwerking Vegetarische Slager

Juni 2019

Xprez Group gaat een samenwerking aan met de Vegetarische Slager. Er is een volledige menukaart ontwikkeld met producten uit de vegetarische lijn die toegepast zijn in het Surinaamse Buffet Vegan.

Lancering Xprez Retail Services

September 2020

Door Corona viel de cateringservice volledig stil en bracht dit stof tot nadenken. Na een periode van onzekerheid zijn wij gestart met diverse pilots voor het produceren van kant-en-klare maaltijden voor de “thuisbezorgd” markt. Dat avontuur liep een beetje uit de hand toen wij de mogelijkheid kregen om te produceren voor diverse PLUS supermarkten.

Franchising Xprez Formules

Januari 2022

Ons concept wordt voorbereid als franchise formule en ons assortiment wordt aangeboden in kant-en-klare businessconcepten voor thuisbezorgd delivery websites, shop-in-shops, restaurants, b2b, tankstations, groothandels, thuiszorgorganisaties, luchtvaart- en retail sectoren.

Lancering Indian Xprez

Medio 2022

Ons R&D team is druk bezig om een nieuwe formules te ontwikkelen voor kant-en-klare Indiase maaltijden en cateringservices.

Lancering Oriëntal Xprez

Medio 2023

Ons R&D team gaat op zoek naar partners om de juiste gerechten uit de Oriëntaalse keuken te formuliseren.

Samenwerkende partners