Introductie

Het avontuur van Xprez is ontstaan bij het willen creëren & combineren van de juiste, authentieke & unieke smaaksensaties uit gevarieerde (wereld)keukens!

Een avontuur dat alleen mogelijk is door terug te gaan naar de oorsprong van bepaalde gerechten en tot de ontdekking te komen dat in elke cultuur, met het gebruik van gevarieerde kruiden & specerijen er gerechten zijn ontwikkeld die de authentieke smaak daadwerkelijk bepalen!

Om deze juiste beleving te krijgen is het noodzakelijk om met de juiste ingrediënten, kruiden, temperatuur/verhitting & bereidingswijze, het gerecht te bereiden.

Xprez ontwikkeld met deze kennis, ervaring en hedendaagse techniek, de juiste formule om tot de lekkerste gerechten te komen, die qua smaken echt uniek zijn en een beleving achterlaten die ongekend is!

– Ravi Doerga

Founder – CEO

Het begin

September 2004

Onze CEO, die jarenlang op diverse plekken Surinaams heeft gegeten, raakte constant teleurgesteld dat de smaak & kwaliteit sterk varieerde van de Surinaamse keuken waarmee hij opgegroeid was. Het idee was geboren om terug te gaan naar de oorsprong van deze keuken, de kolonisatie en vermenging van diverse culturen die een zeer rijke en gevarieerde keuken heeft doen ontstaan.

Zoektocht

Juni 2014

Tijdens een tour naar het binnenland van Suriname en de Warappakreek zijn er veel historische feiten teruggevonden over de kruiden, planten, vruchten en groentes uit Suriname, die eigenlijk helemaal geen oorsprong hebben uit Suriname. De meeste zijn tijdens de kolonisatie periodes meegenomen door de migratie van mensen uit diverse werelddelen en door het uitstekende klimaat konden gedijen.

Kruiden & Gerechten

Februari, 2018

Ruim vier jaar na de zoektocht in Suriname werd het tijd om definitief vast te leggen hoe de verschillende keukensmaken nu eigenlijk worden samengesteld en zijn er met diverse Javaanse, Creoolse en Hindoestaanse mensen gesprekken en kooksessies geweest om de authentieke smaak van hun gerechten, uit te proberen die zij generatie op generatie hebben doorgekregen van hun families.

Receptuur & Formules

Mei, 2018

Na het vastleggen van alle kruidenmelanges, de bereidingswijze, recepten en formules zijn wij in Nederland aan de slag gegaan om de recepten uit te werken, zodat deze geproduceerd kunnen worden in de GN-standaarden (gastronorm), dat een wereldwijd gestandaardiseerde maatindeling is en gebruikt wordt in de restaurants & cateringbedrijven.

Samenwerking Rational Nederland

Juli 2018

Samen met Rational Nederland Grootkeukentechniek zijn wij aan tafel gaan zitten om onze gerechten, ideeën, kennis en expertise te delen, zodat we met de moderne techniek van nu, de juiste smaken kunnen ontwikkelen met onze gerechten. Met een professioneel team van koks en diverse kooksessies hebben wij de authentieke smaak ontwikkeld, welke wij inmiddels gestandaardiseerd & geprogrammeerd hebben.

Oprichting Xprez B.V.

Oktober 2018

Met een jarenlange voorbereiding hebben wij gekozen voor de krachtige naam Xprez, dat een afgeleide is van “experience”, (oftewel beleving). Voor ons draait het namelijk om dit moment, de smaakbeleving die je krijgt bij het consumeren van onze gerechten, die authentiek zijn. Naast onze lijn Suri Xprez komen wij op korte termijn ook met andere wereldkeukens, waarbij dezelfde verkenning zal worden gedaan als bij de Surinaamse keuken.

Lancering Suri Xprez

Januari 2019

Suri Xprez is gestart met het bereiden van Surinaamse maaltijden voor diverse bedrijfsketens & feestgelegenheden.

Lancering Cinnabon Xprez

Februari 2019

Xprez gaat een samenwerking aan met Cinnabon Nederland. Met een uniek totaalconcept voor feestgelegenheden is het mogelijk om Cinnabons met een “Live Frosting Bar” te presenteren! Er zijn diverse toppings beschikbaar en te personaliseren.

Lancering Xprez Factory

September 2019

Xprez Factory is opgericht en start een productielijn om verpakte maaltijden en kruidenmixes te produceren voor grootafnemers, restaurants, kantines en afhaaltoko’s.

Samenwerking Vegetarische Slager

Oktober 2019

Xprez heeft na een periode van 6 maanden pilot draaien met Vegan producten in de Surinaamse keuken een samenwerkingsdeal afgesloten met de Vegetarische Slager (Unilever Food Solutions).

Lancering Indian Xprez

Juli 2020

Op het moment is onze productiekeuken vol in testfase om de juiste kruiden, bereiding en gerechten samen te stellen voor deze unieke wereldkeuken.

Lancering China Xprez

Oktober 2020

Roadmap onderdeel. Op het moment is onze productiekeuken vol in testfase om de juiste kruiden, bereiding en gerechten samen te stellen voor deze unieke wereldkeuken.

Franchising Xprez Formules

September 2020

Roadmap onderdeel. Houdt onze website in de gaten. Onze gerechten kunnen besteld worden door restaurants, eethuizen, cateraars en bedrijfskantines voor servering via een white- of blacklabel formule.

Samenwerkende partners